Posted on Leave a comment

Kan water drinken helpen bij afvallen?

Je hebt het waarschijnlijk meer dan eens gehoord “meer water drinken helpt je meer gewicht te verliezen”. Maar helpt water echt om af te vallen? Het korte antwoord is; ja! Water helpt je metabolisme te stimuleren, je lichaam van afval te zuiveren en werkt als een eetlustremmer. Ook helpt het drinken van meer water je lichaam te stoppen met het vasthouden van water, waardoor je die extra kilo’s watergewicht kwijt raakt. In dit artikel enkele tips om je te helpen bij het drinken van meer, zodat je gaat afvallen en meer energie krijgt.

Wanneer moet je water drinken?

Omdat water een eetlustremmer is, kan het drinken voor de maaltijd je een vol gevoel geven, waardoor de hoeveelheid voedsel die je eet vermindert. Websites op het gebied van gezondheid stellen dat drinkwater vóór de maaltijd resulteert in een gemiddelde verlaging van de inname van 75 calorieën per maaltijd. Drinkwater voor slechts één maaltijd per dag zou ervoor zorgen dat je 27.000 minder calorieën per jaar binnenkrijgt. Doe de wiskunde: je verliest ongeveer vier kilo per jaar door een keer per dag voor de maaltijd water te drinken! Stel je nu voor als je het voor elke maaltijd water drinkt. Een vaste waterfles zoals bijvoorbeeld een dopper is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je voor de maaltijd de juiste hoeveelheid water binnenkrijgt.

Stop met frisdranken drinken en vervang dit met water

Gooi de frisdrank en het sap weg en vervang ze door water om je te helpen afvallen. Als je denkt dat water saai smaakt, voeg dan een schijfje citroen toe. Een glas water met citroen is een recept voor succesvol gewichtsverlies, omdat de pectine in citroenen het verlangen naar voedsel vermindert. Denk jij dat water niet echt helpt bij het afvallen? Geef die suikerhoudende dranken maar een paar weken op en zie het verschil.

Koud of Warm ?

Het drinken van ijskoud water helpt je metabolisme te stimuleren omdat je lichaam harder moet werken om het water op te warmen, waardoor meer calorieën worden verbrand en je gewicht verliest. Bovendien is ijskoud water lekkerder (persoonlijk) dan water op kamertemperatuur. Aan de ander kant kost het wel energie, dus afwisselen met heet/warm water is aan te raden, dat geeft juiste energie.

Presteer beter tijdens het sporten

Omdat drinkwater spierkrampen helpt voorkomen en jouw gewrichten gesmeerd houdt, kunt je langer en harder trainen. Gewoon een andere manier waarop goede hydratatie je helpt af te vallen.

Drink genoeg water

Als je echt wilt dat water  je helpt om af te vallen, moet je de “8×8” -regel volgen die wordt aanbevolen door de meeste voedingsdeskundigen: drink acht glazen water van 250 ml per dag om gewicht te verliezen en een ideaal gewicht te behouden. Mogelijk moet je meer water drinken als je veel traint of zwaar transpireert, of minder water als je andere dranken zoals kruidenthee drinkt (zorg ervoor dat ze cafeïnevrij zijn).

Trent Nessler, PT, DPT, MPT, managing director van Baptist Sports Medicine in Nashville, zegt dat de hoeveelheid water die je nodig hebt, afhangt van je lengte, gewicht en activiteitsniveau.

Hoe weet je of je genoeg water krijgt? Een algemene regel is om het toilet te controleren nadat je naar het toilet bent gegaan. Je weet dat je een goed gehydrateerd bent als de urine helder of erg lichtgeel van kleur is. Hoe donkerder je urine, hoe meer water je zou moeten drinken, vooral als gewichtsverlies jouw doel is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *