Posted on Leave a comment

Vitamine B-2 waar is het goed voor?

Vitamine B-2, of riboflavine, zit van nature in sommige voedingsmiddelen. Het is aanwezig in andere voedingsmiddelen in synthetische vorm. Vitamine B-2 en de andere B-vitaminen helpen je lichaam rode bloedcellen te bouwen en ondersteunen andere cellulaire functies die je energie geven. Je haalt het meeste uit de B-vitaminen als je supplementen inneemt of voedingsmiddelen eet die ze allemaal bevatten.

De functies van deze vitamine omvatten de afbraak van vetten, eiwitten en koolhydraten. Mogelijk ervaar je een energieverhoging door het innemen van supplementen met B-vitamines.

Hoe krijg je genoeg B-2 binnen

Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet om genoeg vitamine B-2 binnen te krijgen. Het is aanwezig in veel zuivelproducten, waaronder kwark en melk.

Andere bronnen zijn:

  • eidooiers
  • rood vlees
  • donker vlees
  • Zalm
  • tonijn
  • soja bonen
  • amandelen
  • granen, zoals tarwe

Het is echter gevoelig voor licht en bederf. Graanproducten hebben mogelijk niet veel natuurlijk voorkomende riboflavine tegen de tijd dat je ze consumeert. Dit is waarom het soms wordt toegevoegd aan de verwerking.

Riboflavine is vaak een aanvulling in granen en brood en kan als kleurstof in snoep aanwezig zijn. Als je ooit veel B-vitamines hebt gebruikt, heeft je misschien een donkergele tint van je urine opgemerkt. Deze kleur komt van de riboflavine.

Te kort aan vitamine B-2

Het hebben van een tekort aan riboflavine kan leiden tot andere voedingstekorten omdat riboflavine betrokken is bij de verwerking van voedingsstoffen. De primaire zorg in verband met andere tekortkomingen is bloedarmoede, wat gebeurt wanneer je niet genoeg ijzer binnen krijgt.

Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende riboflavine in je dieet hebt als je zwanger bent. Een tekort aan riboflavine kan de groei van jouw baby in gevaar brengen en de kansen op pre-eclampsie verhogen, wat een gevaarlijk hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap met zich mee kan brengen. Dit is een ernstige aandoening die levensbedreigend kan zijn.

Riboflavine-deficiëntie is zeldzaam op plaatsen waar mensen toegang hebben tot vers voedsel of aanvullende vitamines. Neem contact op met jouw arts als u de symptomen van riboflavine-deficiëntie ondervindt. Je hebt misschien een probleem met het opnemen van voedingsstoffen. Coeliakie en de ziekte van Crohn zijn andere mogelijke oorzaken van symptomen geassocieerd met riboflavine-deficiëntie.

Een te veel aan vitamine B-2

Het primaire risico van een overmaat aan B-2 is schade aan de lever. Overmatige riboflavine of riboflavine-toxiciteit is echter zeldzaam. Je zou onmogelijk grote hoeveelheden voedsel moeten eten om op natuurlijke wijze een overdosis riboflavine binnen te krijgen. Je kunt wek te veel vitamine B-2 binnenkrijgen via supplementen in orale of injectievorm, maar dit komt ook zelden voor omdat je lichaam de vitamine niet opslaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *