Posted on Leave a comment

Vitamine A waar is het goed voor

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die nodig is voor een aantal lichaamsfuncties. Deze vitamine is nodig om een ​​goed gezichtsvermogen en een gezond immuunsysteem te behouden, maar ook essentieel voor groei en ontwikkeling.

Vitamine A beschrijft een groep verbindingen die retinol, retinoïnezuur, retina en een aantal provitamine A-carotenoïden zoals bèta-caroteen omvatten. Alle soorten vitamine A bevatten een bèta-iononring waaraan een isoprenoïde-keten is bevestigd die de retinylgroep wordt genoemd. Beide structuren zijn nodig voor vitamineactiviteit.

Vitamine A helpt je s’avonds beter te zien

In de ogen wordt retina gecombineerd met een eiwit dat opsin wordt genoemd, om rhodopsine te geven, een essentieel lichtabsorberend molecuul dat nodig is voor kleurzicht en zien bij weinig licht.

Een andere vorm van vitamine A, retinoïnezuur, dit is een belangrijke hormoonachtige groeifactor voor epitheliale cellen en andere celtypen in het lichaam.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A wordt aangetroffen in zowel plantaardige als dierlijke voedselbronnen. De vorm van vitamine A die wordt geabsorbeerd wanneer dierlijke bronnen worden geconsumeerd, is retinylpalmitaat, dat wordt omgezet in een alcohol die retinol wordt genoemd. Retinol werkt als een opslagvorm van vitamine A, die kan worden omgezet in en van retina, de actieve aldehyde-vorm van het molecuul. Een van de rijkste dierlijke bronnen van vitamine A is lever.

Plantaardige bronnen van vitamine A zijn oranje en geel fruit en groenten zoals wortels, pompoen, zoete aardappel, abrikozen en mango’s. Het oranje / gele pigment treedt op vanwege de aanwezigheid van provitamine A-carotenoïden zoals bèta-caroteen. Deze verbindingen moeten in het lichaam worden omgezet in vitamine A of retinol voordat ze kunnen worden gebruikt.

De dagelijkse hoeveelheid vitamine A die volwassenen nodig hebben, is 0,7 mg voor mannen en 0,6 mg voor vrouwen. Vitamine A die niet onmiddellijk nodig is, wordt opgeslagen voor toekomstig gebruik in lichaamsfuncties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *