Posted on Leave a comment

Afvallen door te ontbijten

Het eten van een ontbijt is een gezonde gewoonte als je wilt afvallen. Onderzoek toont aan dat gewone ontbijtsers de neiging hebben om magerder te zijn en dat lijners meer succesvol zijn in het verliezen van gewicht – en het uithouden – wanneer ze ontbijten. Mensen die ontbijten krijgen meer belangrijke voedingsstoffen binnen, zoals vezels en vitamines.

Begin met frambozen

Een kopje frambozen levert maar liefst 8 gram vezels (dat is meer dan het dubbele van wat er in een kopje aardbeien zit en ongeveer hetzelfde als in een kopje bonen). Wat is er zo geweldig aan al die vezels? Recent onderzoek in de Journal of Nutrition suggereert dat meer vezels eten gewichtstoename verminderd of zelfs gewichtsverlies veroorzaakt. In de loop van de twee jaar durende studie ontdekten de onderzoekers dat het verhogen van de vezel met 8 gram voor elke 1000 calorieën resulteerde in ongeveer 2 kilo gewichtsverlies.

Begin met havermout

Havermout kan je op twee manieren helpen afvallen. Ten eerste zit het boordevol vezels en voel je je langer vol. Ten tweede, een recente studie in de rapporten dat het eten van een ontbijt gemaakt met “slow-release” koolhydraten – zoals havermout of zemelengranen – 3 uur voor je gaat sporten, je kan helpen om meer vet te verbranden. Hoe werkt dat? Het eten van koolhydraten met “langzame afgifte” prikt de bloedsuikerspiegel niet zo hoog als het eten van geraffineerde koolhydraten (denk aan: witbrood). Op hun beurt blijven de insulineniveaus niet zo hoog. Omdat insuline een rol speelt bij het signaleren van je lichaam om vet op te slaan, kan het hebben van lagere bloedsuikerspiegels je helpen bij de vetverbranding.

Begin met yoghurt

Een recent rapport, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, en uit Harvard onthulde welke voedingsmiddelen verband houden met gewichtsverandering, inclusief de top 5 voedingsmiddelen die gewichtsverlies bevorderen. Yoghurt was een van hen! Nog een reden om yoghurt te eten: de proteïne erin kan je een extra voordeel geven als je magerder wilt worden. Toen onderzoekers twee groepen muizen een vetrijk dieet voedden gedurende 11 weken, kregen de muizen die water kregen dat is voorzien van weiproteïne (een soort eiwit dat van nature voorkomt in yoghurt en andere zuivelproducten), 42 procent minder gewicht en bijna een derde minder lichaamsvet dan de muizen die gewoon gewoon water dronken, ondanks het feit dat ze ongeveer hetzelfde aantal calorieën aten. De weipoeder eters kregen ook 7 procent meer vetvrije massa (bijv. Spiermassa). Bespaar calorieën – en onnodige suiker – door pure yoghurt te kiezen. Als je een beetje extra zoetheid nodig hebt, probeer dan vers fruit (misschien frambozen?).

Begin met noten

Noten behoren ook tot de top 5 van voedingsmiddelen die volgens Harvard-onderzoekers gewichtsverlies bevordert. Ik hou van biologische pindakaas op volkoren brood, maar je kunt ook noten aan je havermout toevoegen (een andere “slow-release” koolhydraten).

Begin met eieren

Eieren leveren eiwitten, wat geweldig is voor een dieet. In vergelijking met koolhydraten en vet houdt eiwit je langer verzadigd. Plus, in één onderzoek voelden deelnemers die eieren aten voor het ontbijt zich langer verzadigd en verloren ze meer dan twee keer zoveel gewicht als degenen die dezelfde hoeveelheid calorieën uit een bagel kregen voor het ontbijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *